iOS 11 gebruikt standaard een nieuw bestandsformaat voor foto’s en video’s op apparaten die ermee overweg kunnen. Onder de naam HEIC (of HEIF) en HEVC hebben nieuwe compressietechnieken het levenslicht gezien in het mobiele besturingssysteem van Apple. Foto’s en video’s nemen daarmee maar liefst tot zo’n 50% minder ruimte in dan .jpg en het oudere .H264. Nu is er echter wel een probleempje: hoewel HEVC (ook wel bekend als .H265) inmiddels redelijk standaard ondersteund wordt door zichzelf respecterende videospelers is dat met HEIC veel minder het geval. Een van de redenen is dat HEIF/HEIC stevig dichtgetimmerd is door patenten. Je zal ondersteuning dus niet snel aantreffen in populaire viewers als IrfanView, helaas. Gelukkig is iOS 11 heel slim opgezet en hoef je niet bang te zijn dat je ineens foto’s deelt die door niemand zijn te openen. Mail je bijvoorbeeld iets, of upload je een foto naar sociale media dan wordt deze automatisch geconverteerd naar het universele .jpg-formaat. Maar conversie en bijbehorende hercompressie levert natuurlijk ook weer wat kwaliteitsverlies op. Wil je gewoon standaard in de meest gangbare formaten blijven fotograferen en filmen, dan kan dat.

Standaardformaten kiezen om fotos in de Boxu portal en op je Windows computer te kunnen bekijken

Open de app Instellingen en tik op Camera. Tik dan op Structuren en kies voor de optie Meest compatibel. Standaard is in iOS 11 de optie High Efficiency geselecteerd. Let op: als je de optie Structuren niet onder Camera vindt, ondersteunt jouw apparaat HEIF/HEIC niet en is er sowieso niets aan de hand. Helaas is het bij apparaten die de keuzemogelijkheid wél hebben niet mogelijk om bijvoorbeeld het meer ingeburgerde HEVC (.H265) wél aan te laten staan en het minder compatibele HEIC uit te zetten. Het is dus een typisch geval van alles of niks.